VEEL GESTELDE VRAGEN OVER WATERSIDE II

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met ons. Gebruik hiervoor dit formulier. Wij zullen vervolgens jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden of nemen contact met je op.

Per wanneer start de verhuur

De verwachte start van de verhuur staat gepland voor het voorjaar van 2023.

Wanneer is de verwachte oplevering?

De verwachte oplevering staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2024. Let op dat dit bij nieuwbouwprojecten eerder of later kan worden.

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden,
wat moet ik doen?

Schrijf je in op deze website als geïnteresseerde en we houden je op de hoogte van de voortgang en het verdere proces. Natuurlijk kun je voor specifieke vragen contact opnemen met één van de verhuurmakelaars.

Ik wil huren in Waterside II, wat moet ik doen?

Als je ingeschreven hebt via de website ontvang je een mail als de verhuur van start gaat. Ook zal dan gecommuniceerd worden hoe de inschrijfperiode zal verlopen.

Kan ik bezichtigen voor ik ga huren?

Helaas is dit niet mogelijk, het complex is nog in aanbouw. Je tekent dus een huurovereenkomst voordat je de woning hebt gezien. Uiteraard zullen we proberen om een kijkmoment te organiseren, maar het verhuurproces verloopt op basis van brochures, plattegronden en overige documenten.

Kan ik huurtoeslag aanvragen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de makelaar bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt.
Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren gelden de volgende richtlijnen voor het inkomen:

  • Minimaal bruto (gemeenschappelijk) maandinkomen van 3,5 x de maandhuurprijs, inclusief (indien van toepassing) de huurprijs van de parkeerplaats per maand. Bij twee inkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.
  • Gepensioneerden: mogen door de verlichte belastingdruk hun basis bruto inkomen verhogen met 30%.
  • Ondernemers worden getoetst volgens het opgegeven inkomen aan de belastingdienst, inkomensverklaring IB 60.
  • In geval van scheiding is het van belang dat je jouw financiële positie kunt onderbouwen op basis van het scheidingsconvenant of verklaring mediator, zodat wij kunnen vaststellen of er voldoende financiële middelen zijn om de huursom te dragen ten opzichte van het inkomen.
  • Eigen vermogen? Vrij beschikbaar vermogen op een Nederlandse bankrekening kan gebruikt worden indien u niet direct kan worden voldaan aan de inkomenseis. In de meeste gevallen rekenen wij 10% van het aantoonbaar en actueel beschikbaar vermogen bovenop het inkomen. Het verhuurteam zal beoordelen of er uitzonderingen op deze eisen kunnen worden gemaakt
Is het mogelijk om te huren met een garantstelling? 

Garantstelling is mogelijk wanneer het bruto inkomen maximaal € 250 afwijkt van de inkomensnorm. De garantsteller dient een eerste- of tweedelijns familielid te zijn.

 Kan ik als student een huurwoning krijgen? 

Het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomensrichtlijnen, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.
Een lening via DUO kan niet mee worden gerekend als inkomen.
Tenzij aan deze eisen wordt voldaan, is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

Telt een uitkering mee als inkomen en wordt deze
meegenomen in de berekening?

Een uitkering wordt, wanneer dit het 2e inkomen betreft, meegenomen in de berekening.

 Door hoeveel mensen mag de woning bewoond worden? 

De bewoner(s) moeten in principe tot 1 huishouden behoren. Woningdelen met maximaal twee volwassenen is mogelijk mits aan inkomenscriteria word voldaan. Een ieder dient zich in te schrijven bij de gemeentelijke basis administratie.

 Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten? 

Ja, er zijn servicekosten. De hoogte van de servicekosten moet nog vastgesteld worden. Naast de servicekosten betaal je zelf maandelijks de energielasten.

Is er een waarborgsom/bankgarantie van toepassing?

Een borg wordt standaard gevraagd. Wanneer je een eigen bedrijf hebt of wanneer je een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een intentieverklaring hebt kan een afwijkende borg gesteld worden. De hoogte van de waarborgsom wordt jou voordat je het contract ontvangt vermeld.

Is het mogelijk om een of meerdere parkeerplaats(en) te huren?

Ja, dat is mogelijk. Voor elke woning/ elk appartement  is 1 parkeerplaats gereserveerd en naar behoefte is er een mogelijkheid om nog een extra parkeerplaats erbij te huren. De huurprijzen van de parkeerplaatsen zijn nog niet vastgesteld, we gaan echter uit van een marktconforme huurprijs. De definitieve huurprijs zal in aanloop van de start van de verhuur gecommuniceerd worden.

Is het toegestaan om huisdieren te houden?

Je neemt natuurlijk graag je trouwe viervoeter of hamster mee naar je nieuwe huis. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan na goedkeuring door de verhuurder.

Kan ik mijn huurovereenkomst (nog) opzeggen
voordat ik de sleutel krijg?

Nee. Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de makelaar bericht over deze huuringangsdatum.
Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt.

 Heb ik ook een externe berging? 

Elke woning/ elk appartement heeft een externe berging in de parkeerkelder.

Kan ik zelf een keuken en/of een badkamer uitkiezen?

Nee, de woningen worden voorzien van een keuken met hoogwaardige inbouwapparatuur en een moderne badkamer. De opstelling zie je terug in de plattegronden. De materiaal- en merkkeuze wordt later bekend gemaakt.

Hoe worden de woningen/appartementen afgewerkt?

De wanden worden behangklaar opgeleverd. De plafonds worden voorzien van wit spuitwerk. De woningen / appartementen wordt kaal opgeleverd, zonder vloer.

 Mag er een laminaatvloer gelegd worden? 

Laminaat is toegestaan, mits er een juiste ondervloer wordt toegepast. Houd er rekening mee dat de woningen verwarmd worden middels vloerverwarming. Er zijn geen plinten aangebracht, die keuze laten wij graag aan jou over.

 Hoe is de vloerverwarming geregeld? 

De woningen/appartementen zijn gasloos en voorzien van vloerverwarming. 

Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden zijn behangklaar. Dit houdt in dat je ze nog moet behangen of stucen voor je de wanden kunt schilderen. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of (opnieuw) behangen. Houdt er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren (badkamer, toilet, keuken).

Zijn de zonnepanelen gekoppeld aan de individuele stadswoningen?

De zonnepanelen zijn gekoppeld aan jouw woning, dus je hebt alle profijt van de lagere energiekosten! Dit geldt alleen voor de stadswoningen en niet voor de appartementen.