VEEL GESTELDE VRAGEN OVER WATERSIDE II

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met ons. Gebruik hiervoor dit formulier. Wij zullen vervolgens jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden of nemen contact met je op.

Per wanneer start de verhuur

De hoofdinschrijving is begonnen en loopt tot en met 31 mei 2023 (volgorde van binnenkomst is geen criterium). Indien jij je na deze datum inschrijft, wordt je automatisch reserve-kandidaat. Mochten er na de toewijzing alsnog woningen beschikbaar zijn dan zullen we ook de reservekandidaten benaderen.

Wanneer is de verwachte oplevering?

De verwachte oplevering staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2024. Let op dat dit bij nieuwbouwprojecten eerder of later kan worden.

Ik wil huren in Waterside II, wat moet ik doen?

Schrijf je in via de button “Inschrijven”. De hoofdinschrijving is begonnen en loopt tot en met 31 mei 2023 (volgorde van binnenkomst is geen criterium). Indien jij je na deze datum inschrijft, wordt je automatisch reserve-kandidaat.

Welke documenten dien ik te uploaden zodat ik in aanmerking kom voor een huurwoning in Waterside?

Onder het kopje “downloads” vind je een overzicht van de benodigde documenten om in aanmerking te komen voor een huurwoning.

Wanneer weet ik of ik een woning (voorlopig) toegewezen heb gekregen?

Op 31 mei 2023 om 23.59 uur sluit de inschrijfperiode. Daarna heeft het verhuurteam nog tot uiterlijk 15 juni nodig om de dossiers te controleren en onder voorbehoud toe te wijzen. Uiterlijk 15 juni ontvang jij dus een bericht of jij (voorlopig) een woning toegewezen hebt gekregen. Daarna zul je van het verhuurteam een link ontvangen om middels Ockto jouw persoonlijke gegevens en die van je eventuele partner met ons te delen. Als deze uitkomst positief uit, ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking en beoordelen we of er een match is! Tijdens deze kennismaking krijg je uiteraard voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Na deze kennismaking hoor je uiterlijk 5 werkdagen later of jij definitief de woning mag gaan huren.

Hoe selecteren jullie een kandidaat huurder?

Dat hangt af van de totale belangstelling voor het project en het aantal inschrijvingen per woning. Wij bekijken in principe iedere woning en ieder woondossier afzonderlijk en proberen zo de beste match te maken. Als er meerdere inschrijvingen zijn per woning zal er een loting plaatsvinden. Deze wordt volledig geautomatiseerd door het systeem gedaan. Om de kans op een woning te vergroten, raden we je aan om de vragenlijst bij de inschrijving zo volledig mogelijk in te vullen en om meerdere voorkeuren op te geven in de woningzoeker, als je ook in meerdere woningen geïnteresseerd bent. Daarbij kun je ook aangeven dat je interesse hebt in alle woningen binnen hetzelfde type (je kunt slechts een beperkt aantal voorkeuren opgeven).

Kan ik bezichtigen voor ik ga huren?

Helaas is dit niet mogelijk, het complex is nog in aanbouw. Je tekent dus een huurovereenkomst voordat je de woning hebt gezien. Uiteraard zullen we proberen om een kijkmoment te organiseren, maar het verhuurproces verloopt op basis van brochures, plattegronden en overige documenten. Een kijkmoment zal naar verwachting 1 of 2 maanden voor de sleuteloverdracht plaatsvinden, wanneer de woningen voldoende veilig zijn om te betreden.

Kan ik huurtoeslag aanvragen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de makelaar bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt.
Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren gelden de volgende richtlijnen voor het inkomen:

  • Voor één persoon geldt er een bruto inkomenseis van 3x de maandhuur inclusief de huurprijs van de parkeerplaats. Bij twee personen geldt een gezamenlijke bruto inkomenseis van 4x de huur inclusief de huurprijs van de parkeerplaats. Bij twee inkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee.
  • Gepensioneerden: mogen door de verlichte belastingdruk hun basis bruto inkomen verhogen met 30%.
  • Ondernemers worden getoetst volgens het opgegeven inkomen aan de belastingdienst, inkomensverklaring IB 60.
  • In geval van scheiding is het van belang dat je jouw financiële positie kunt onderbouwen op basis van het scheidingsconvenant of verklaring mediator, zodat wij kunnen vaststellen of er voldoende financiële middelen zijn om de huursom te dragen ten opzichte van het inkomen.
  • Eigen vermogen? Vrij beschikbaar vermogen op een Nederlandse bankrekening kan gebruikt worden indien u niet direct kan worden voldaan aan de inkomenseis. In de meeste gevallen rekenen wij 10% van het aantoonbaar en actueel beschikbaar vermogen bovenop het inkomen. Het verhuurteam zal beoordelen of er uitzonderingen op deze eisen kunnen worden gemaakt
Is het mogelijk om te huren met een garantstelling? 

Dat is niet mogelijk, je dient zelfstandig de huur te kunnen betalen.

 Kan ik als student een huurwoning krijgen? 

Het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomensrichtlijnen, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.
Een lening via DUO kan niet mee worden gerekend als inkomen.
Tenzij aan deze eisen wordt voldaan, is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden helaas geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

Telt een uitkering mee als inkomen en wordt deze
meegenomen in de berekening?

Een uitkering wordt, wanneer dit het 2e inkomen betreft, meegenomen in de berekening.

 Door hoeveel mensen mag de woning bewoond worden? 

De bewoner(s) moeten in principe tot 1 huishouden behoren. Woningdelen met maximaal twee volwassenen is mogelijk mits aan inkomenscriteria word voldaan. Een ieder dient zich in te schrijven bij de gemeentelijke basis administratie.

 Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten? 

Ja, naast de huurprijs zullen er ook servicekosten in rekening worden gebracht. Deze servicekosten zullen ca. €95,- bedragen.

Is er een waarborgsom/bankgarantie van toepassing?

Een borg wordt standaard gevraagd. Wanneer je een eigen bedrijf hebt of wanneer je een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een intentieverklaring hebt kan een afwijkende borg gesteld worden. De hoogte van de waarborgsom wordt jou voordat je het contract ontvangt vermeld.

Is het mogelijk om een of meerdere parkeerplaats(en) te huren?

Ja, dat is mogelijk. Voor iedere woning / ieder appartement is het verplicht 1 parkeerplaats te huren en naar behoefte is er de mogelijkheid nog een extra parkeerplaats erbij te huren.

De huurprijs van 1 parkeerplaats bedraagt € 75,-.

Is er plek voor een bakfiets, scooter of scootmobiel in de parkeergarage?

Je scooter of scootmobiel kan op je eigen parkeerplek in de parkeerkelder geparkeerd worden. De afgesloten fietsenstalling in de parkeerkelder biedt ook extra grote parkeerplekken voor (een beperkt aantal) bakfietsen.

Zijn er laadpalen in de parkeerkelder?

Er zijn geen openbare laadpalen in de parkeerkelder aanwezig. Er zijn wel aansluitpunten waarop je jouw eigen laadpaal kunt laten aansluiten. 

Is het toegestaan om huisdieren te houden?

Je neemt natuurlijk graag je trouwe viervoeter of hamster mee naar je nieuwe huis. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan na goedkeuring door de verhuurder.

Kan ik mijn huurovereenkomst (nog) opzeggen
voordat ik de sleutel krijg?

Nee. Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa drie weken voor de sleuteloverdracht krijg je van de makelaar bericht over deze huuringangsdatum.
Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt.

 Heb ik ook een externe berging? 

Elke woning/ elk appartement heeft een externe berging in de parkeerkelder.

Kan ik zelf een keuken en/of een badkamer uitkiezen?

Nee, de woningen worden voorzien van een keuken met hoogwaardige inbouwapparatuur van het merk AEG en een moderne badkamer. De keuken- en badkamer brochure zijn te vinden in de downloads van deze website en in de woningzoeker. De opstelling zie je terug in de plattegronden. 

Hoe worden de woningen/appartementen afgewerkt?

De wanden worden sausklaar opgeleverd. De plafonds worden voorzien van wit spuitwerk. De woningen / appartementen worden kaal opgeleverd, zonder vloer.

Waar moet ik rekening mee houden met het leggen van de vloer?

In het complex is sprake van vloerverwarming- en vloerkoeling. Bij het kiezen van de vloer is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Een specialist in vloeren kan jou hier alles over vertellen. Ook moet je rekening houden met een juiste ondervloer, om geluidsoverdracht te voorkomen. Daarnaast moet de woning bij einde huur weer leeg opgeleverd worden, de vloer moet verwijderd kunnen worden. Het is niet toegestaan om tegelvloer te leggen. 

 Hoe is de vloerverwarming geregeld? 

De woningen/appartementen zijn gasloos en middels een WKO-installatie (warmte-koudeopslag) voorzien van vloerverwarming /-verkoeling.

Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden zijn sausklaar. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of behangen. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat (neutraal wit) moet terugbrengen.

Zijn de zonnepanelen gekoppeld aan de individuele stadswoningen?

Er zijn 4-5 zonnepanelen gekoppeld aan iedere stadswoning, dus je hebt alle profijt van de lagere energiekosten! Dit geldt alleen voor de stadswoningen en niet voor de appartementen.

Wat is Ockto?

We hebben onder meer de (persoons)gegevens van jou en je eventuele partner nodig. Die willen we graag verifiëren op een veilige en betrouwbare manier. Dat doen we via Ockto. Ockto is een applicatie op je telefoon die dit veilig en snel doet. Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en staat onder toezicht van De Nederlandse Bank. Ockto voldoet aan de hoogste security-eisen en is ISO27001 gecertificeerd.

Meer informatie over het gebruik van Ockto vind je hier. Met Ockto kunnen we jouw privacy beter waarborgen en ben je zelf in controle over de verstuurde gegevens. Niemand anders dan jij heeft inzicht in de gegevens die op je telefoon staan opgeslagen.

Na toewijzing van een woning kun je jouw inschrijving compleet maken via Ockto, dat is een verplicht onderdeel.

Voor nu vragen we jou en je eventuele partner alvast te controleren of jullie beschikken over je inloggegevens van DigiD. Het is niet mogelijk om in te loggen met de DigiD app. Je moet dus in het bezit zijn van je gebruikersnaam en wachtwoord. Kijk op deze link om te controleren of de sms-verificatie aanstaat. Op deze site van DigiD kan je met de grote oranje button inloggen en het verifiëren per sms aanzetten.

Met Ockto wordt – naast de identiteit van jou (en jouw partner)- geverifieerd op welk adres jij staat ingeschreven en wordt de solvabiliteit geverifieerd. Solvabiliteit houdt simpelweg in dat gekeken wordt of je vermogend genoeg bent om te kunnen huren. Ockto kan de volgende persoonsgegevens ophalen bij verschillende overheidsorganisaties en banken:

  • Overzicht huishouden
  • Inkomen
  • Bezittingen (rekeningen en onroerend goed)
  • Schulden (bijvoorbeeld een hypotheek)
  • BasisRegistratie Personen (BRP)
  • De opleidingen die je hebt gevolgd, welke diploma’s je hebt en je studieschuld (indien van toepassing)
  • Huidige werkgever met contractduur en loon
  • Opgebouwde pensioenen